Początek lutego w naszej grupie upływał w słodko- słonym kulinarnym klimacie. Tłusty Czwartek obfitował w pyszne pączki, obwarzanki i faworki.
Tego dnia, dla podtrzymania tradycji i obfitości na cały rok, każdy przedszkolak skosztował przepysznych wypieków. Puder, lukier i czekoladowe polewy z posypką królowały na naszych słodkościach. Było pysznie. Ku naszej uciesze, już następnego dnia , 9 lutego, swoje święto obchodził kolejny przysmak, tym razem na słono, PIZZA. Skowronki przygotowały ją tym razem od podstaw. Przygotowały ciasto, uzupełniły ulubionymi, zdrowymi dodatkami, osobiście dostarczyły pizzę do piekarnika i ze smakiem skonsumowały swój wyrób. Podczas przygotowania pizzy, dzieci dowiedziały się z jakiego kraju oryginalnie pochodzi ta potrawa. Miały okazję obserwować doświadczenie z drożdżami. Zapamiętały czego potrzebują drożdże, żeby móc prawidłowo pracować i sprawić, że ciasto pięknie wyrośnie. Przypomnieliśmy sobie również o zasadach higienicznego przygotowywania posiłków. Efekt końcowy naszej wspólnej kulinarnej przygody przerósł nasze oczekiwania. Był zachwyt, prośby o dokładki i uśmiechnięte buzie, często umorusane nieodzownym dodatkiem do pizzy, ketchupem.
Opracowały Iwona Olesiuk Szkopek, Mariola Samsonowicz.
W galerii poniżej widzimy przygotowane na stole składniki, wagę, miskę i specjalny nóż do pizzy. Dzieci podchodzą do stolika i kolejno dodają potrzebne składniki (mąkę, cukier, ciepłe mleko). Chłopiec odmierza na wadze potrzebną ilość mąki. Przygotowany rozczyn z drożdży stoi przy kaloryferze. Powiększa swoją objętość. Dzieci dodają kolejne składniki (mąkę, olej, sól). Ciasto ponownie jest ustawione na krześle, pod przykryciem, przy kaloryferze, do ponownego wyrośnięcia. Dzieci układają dodatki na rozwałkowanym cieście. Smarują spody ketchupem, dodają szynkę, paprykę, kukurydzę, ser. Stoją w parach gotowe do wyjścia do przedszkolnej kuchni. Dziewczynka i chłopiec w pierwszej parze trzymają blachy z pizzą. Pani w kuchni odbiera pizzę do upieczenia. Dzieci siedzą przy stolikach. Na talerzach mają upieczoną przekąskę.