Święta Bożego Narodzenia to czas magiczny, wyjątkowy, jedyny taki w roku. Kojarzy nam się z choinką, kolędą, Wigilią w gronie rodzinnym i oczywiście prezentami.
Pełen jest światła, melodii, gwaru , śmiechu i bukietu bożonarodzeniowych zapachów: kapusty z grzybami, ryby, kompotu i ....pierników. Grupa Skowronków sprawiła, że niepowtarzalny zapach tych przepysznych ciasteczek zagościł również w naszym przedszkolu.
W tym roku przedszkolaki postanowiły upiec pierniczki pracownikom Straży Granicznej w podzięce za to, że tak dzielnie bronią granic naszego kraju i naszego bezpieczeństwa. Podczas zajęć kulinarnych dzieci dowiedziały się, że tajemnicą smaku tych magicznych słodkości są odpowiednio dobrane i odmierzone składniki. Skrupulatnie dodawały po kolei mąkę, cukier, jajka, masło, sodę, miód i oczywiście coś, bez czego piernik nie byłby piernikiem: przyprawę korzenną do pierników. Po wyrobieniu ciasta z ogromnym zaangażowaniem wałkowały ciasto i wycinały pierniczki. Z pomocą pań w kuchni upiekliśmy ciasteczka a następnie pięknie spakowaliśmy w małe prezenciki. Mamy nadzieję, że tak przygotowane pierniczki osłodzę życie i służbę pracownikom Straży Granicznej.
Przygotowała Iwona Olesiuk Szkopek
W galerii poniżej znajdują się zdjęcia przedstawiające zajęcia kulinarne w grupie Skowronki. Dzieci po kolei dodają do miski mąkę, jajka, miód, masło oraz przyprawy. Wyrabiają i wałkują ciasto. Układają gotowe pierniczki na blaszce.